Nejlepším jídlem pro zimní večery je podle mě bramboračka. Potěší, nasytí a ještě zvedne náladu. Existuje plno receptů na tuto proslulou polévku, ale jeden se v naší rodině vaří již několik let.
Bramboračka, si myslím, že je základ všech domácností a proto tu dnes mám pro vás jeden skvělý recept na tuto vynikající polévku.
CO BUDEME POTŘEBOVAT?
4 středně velké brambory typu A
Půlku celeru
Celou cibuli
2 Petržele
2 Mrkve
1 l vývaru
Předem namočené sušené houby
50g másla
50g hladké mouky
Majoránku
2 stroužky česneku
Sůl, pepř
A JAK NA TO?
Do hrnce si dáme olej a přidáme pokrájené brambory, celer a cibuli dáme vcelku. Dále přihodíme jednu petržel vcelku a jednu nakrájenou na větší kostičky, to samé uděláme s mrkví. Poté přimícháme namočené houby i s vodou v kterých se máčely. Celé zalijeme vývarem. To je prozatím vše a necháme vařit dokud není zelenina změklá.
Zvlášť v rendlíku si z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Z polévky vytáhneme ty velké kusy zeleniny. (Vyndáváme je proto, že tuto zeleninu máme jen na chuť a kdybychom jsme ji tam dali všechnu, tak by už té zeleniny v polévce bylo mnoho.) Když je jíška uvařená je nejlepší moment ji dát do polévky. Ztlumíme plamen a necháme jíšku v polévce provařit.
Nakonec přidáme protlačený česnek a přes prsty podrtíme tak cca menší hrst sušené majoránky. Dochutíme solí a pepřem.
Přejeme Dobou chuť VF.
Comments