Bramborář.cz

+420 733 115 722

Kameničná 100 Zamberk Czech Republic 56401

 
Vyhledat
  • Vojta Fiala

Brambora jako příloha

Krásný večer,

dnes tu pro vás mám krásné recepty na brambory jako přílohy.

Asi se všichni shodneme na tom, že nejvíce bramboru používáme jako přílohu. A proto jsem tu připravil bramborové přílohy, které vám jště více zpříjemní zážitek z vašich jídel.

Jako první tu na skladu máme připravené BRAMOBORVÉ HRANOLKY!


Hranolky jsou fenomén. Co si budeme, koupit a usmažit je umí každý, ale co takhle si je připravit sami doma?

Pojďme na to! Nejdříve si vybereme správnou odrůdu brambor, aby nám hranolky držely tvar a nelámaly se. Jako nejlepší odrůda se osvědčila Antonie, (varný typ A) která si zachová svůj tvar a dodá hranolkám skvělou chuť.

Tedy, když máme správnou odrůdu vybranou, pojďme na samotné vaření.

Nejdříve si velké brambory oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na stejně široké hranoly cca o straně půl centimetru. Když budou menší nevadí, dáme si jen pozor na to aby se nám nazačaly při smažení připalovat.

Nakrájené brambory přendáme do misky s voudou. Pod tekoucí vodou proplachujeme. Brambory tím tak zbavíme škrob v nich obsažený. Omyté brambory osušíme a rovnou házíme do rozpáleného oleje.

Hranolkám to bude chvíli trvat, než chytnou správnou barvu, ale buďte stále v pozoru! Hranolky se rady připalují.

Po cca čtyřech minutách zlatavé hranolky vytáhneme z oleje a ihned osušíme ubrouskem. Ještě horké hranolky posypeme solí a hned podáváme.


Nyní tu máme další slavnou příbuznou. AMERICKÉ BRAMBORY! Taktéž proslulá příloha.



I zde řešíme stejné otázky co se tyče varného typu či odrůdy brambor. A jako u hranolek bych tu zvolil varný typ A kdy bramboru chceme zachovat v krásném jejím tvaru.

Můžeme zde použít stejnou odrůdu jako u předchozího receptu a nebo se podívejte na jiné odrůdy typu A, které naleznete na webu bramborar.cz

Americké brambory mají jednu výhodu, pokud chceme přírodní chuť, můžeme ponechat takové jaké jsou, ale když je mám rádi ochucené, tak zde se fantazii meze nekladou.

Například já nejradši volím kombinaci chilli s tymiánem. Tato kombinace mě vždy příjemně potěší.

A jak na ně? Brambory si oloupeme a nakrájíme na takové půlměsíčky, které rozhodím na plech s pečícím papírem. Promastím olivovým olejem a posypu bylinkami, osolím a peču na 200 stupňů cca 25 minut.

Podávám mírně vychladlé.




Jako poslední z trojice příloh jsem si vybral smažené BRAMBOROVÉ KROKETY!


Jejich příprava není nikterak složitá. Krokety si připravíme tak, že si vybereme opět správnou bramborovou odrůdu.

Zde bych volil naopak odrůdu u které docílíte, že se vám brambora úplně rozpadne a budete mít krásné bramborové tésto bez kousků. Nejvhodnější jsou odrůdy varného typu BC nebo C.

Jak tedy na to? Nejdříve si brambory oloupeme a pokrájíme. Dáme vařit do osolené vody.

Uvařené brambory necháme chvíli odležet a mezitím si odvážíme 40g másla. (na 500g brambor) Máslo přidáme do brambor a společně přidáme dva žloutky. Ručním šlehačem ušleháme do jemného bramborového těsta. Nakonec zastrouhneme muškátovým oříškem a dochutíme solí. Naposledy promícháme.

Z těsta tavrujeme šišky nebo kuličky. Ty pak obalujeme v trojobatu, tedy v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Nakonec krokety usmažíme v rozpáleném oleji.

Podáváme ještě teplé a posypané solí.


Dobrou chuť VF.


88 zobrazení