Dobrý den, jmenuji se Vojta Fiala a jsem foodstylista, kuchař amatér. Tým bramborar.cz mě oslovil abych tu během pár měsíců přidával recepty o které budete mít největší zájem.
Za tuto nabídku jsem nesmírně rád, protože vím co jím. A to je nejdůležtější.
Pojďte proto tedy společně sledovat moji a i vaši cestu jak tuto krásnou surovinu jako je brambora podpořit a navrátit do našich jídelníčků, tak aby nás bavila a hlavně chutnala.
Na bramborové placky budete potřebovat:
1kg brambor (nejlépe varný typ B jakými jsou Gala,Laura, Adéla a Marabel)
300-400g polohrubé mouky
3ks žloutky
Sůl
Jak připravit těsto
Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce minimálně půl dne předem. Po tom půldni jsou brambory správně vychladlé na to, abychom je mohli nastrouhat na jemno. Dále k bramborám přihodíme žloutky, mouku a sůl, s tou moukou je to složitější, protože někdy se vám podaří tam požít míň mouky a někdy zase více, prostě musí vám vzniknout krásně nelepivé, vláčné těsto.
Ihned po zpracování těsta si rozpálíme pánev a z těsta si vždy odloupneme kousek který rozválíme tak na cca půl milimetru tenkou placku, kterou tak tři minuty opékáme z každé strany. Důležité je to aby placky se dělali na sucho, protože pak chytí takový ten kouřový šmrnc a mají lepší chuť.
Tip na konec je ten, že placky můžete podávat s marmeládou a nebo opravdu tradičním sirobem z cukrové čepy, který si v tuto dobu zakoupíte na každých trhách. Pokud máte s něčím problém, nebojte se obrátit na můj instagramový účet vojta.fiala_foodstyle kde zároveň naleznete více receptů pro vaše vaření.
Přeji vám Dobrou chuť VF
bramborové placky
😉 cca půl milimetru tenkou placku, ???? 😉