Vyhledat
  • Vojta Fiala

BRAMBOROVÉ VELIKONOCE!

Dnes si uvaříme jeden z velikonočních receptů.

Bude to recept týkající se Velikonoc.

Velikonoce jsou druhým nejvíce oslavovaným svátkem v české republice. Tento svátek se však netýká pouze jednoho dne, pod kterým si tento svátek představujeme, ale Velikonoce jsou komplex dnů a tradic, které tento svátek tvoří.

Velikonoce správně začínají po čtyřicetidenním postním obdobím, které končí takzvanou Škaredou středu. Dále po ní přichází Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota a Boží hod velikonoční, a pak tolik očekávané Velikonoční pondělí.

Pro všechny tyto dny měli lidé v minulosti přesně určená jídla.

Jako první si uvaříme jídlo Škaredé středy. V tento den se vařila jídla, která nebyla úplně krásná a nedbalo se na vzhledu pokrmu. Například se snažily bramborové placky a nebo bramboráky a co by jsme nebyli za firmu s bramborami, abychom vám jeden recept na takové bramboráky nedali.

Nejedná se o pravé bramboráky smažené na oleji, ale je to takzvaný bramborák na plech.

Co na takový bramborák budeme potřebovat?

  • 10 brambor typu A nebo B (takové odrůdy najdete na našem webu a lze zde si je i objednat)

  • 3 vejce

  • 5 stroužků česneku

  • 2 lžíce majoránky

  • 2 lžičky drceného kmínu

  • 4 velké lžíce polohrubé mouky

  • Jedna sklenice kysaného zelí

  • Sůl a pepř

  • 200g Uzeného masa

Nejdříve si brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme. Nastrouhané brambory si vyždímejte a dejte do větší misky. K bramborám přidejte prolisovaný česnek, vejce, majoránku, kmín, sůl a pepř. Celé těsto zahustěte moukou a přidejte kysané zelí bez láku. Nakonec přidejte pokrájené uzené maso.

Bramborákovou směs rozvrstvíme na plech vyložený pečícím papírem. Než plech dáme do trouby pokapeme rozpuštěným sádlem. Plech vložíme do předem rozpálené trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 40 minut dozlatova.




Dobrou chuť a krásné Velikonoce VF.

0 zobrazení

Bramborář.cz

+420 733 115 722

Kameničná 100 Zamberk Czech Republic 56401