top of page
Blog: Blog2

Jsou brambory zdravé?🥔

Bramborář se zeptal výživové specialistky společnosti Nutriadapt v Ústí nad Orlicí slečny Karolíny Pařízkové:

Doporučujete brambory ve srovnání s ostatními přílohami z pohledu zdravé výživy?🤔

Zcela jistě brambory svým klientům doporučuji. Dokonce více, než např. bílou rýži či těstoviny. Je to velmi tradiční potravina, ačkoli se na ní už velmi zapomíná.


Jedním z pravidel zdravého stravování, které je mnohdy opomíjeno je konzumovat potraviny pěstované ve Vašem regionu. Brambory vypěstované v podhůří Orlických hor jsou tedy ideální a jako bonus si můžeme dopřát minimální uhlíkovou stopu.

Jak by jste ohodnotila brambory v porovnání s rýží?🤔

100g bílé rýže obsahuje 80g sacharidů což je velké množství. Naopak brambory obsahují na 100g pouze 16g sacharidů, to je obrovský rozdíl a můžete si jich dát na talíř daleko více. Hlavně se dají upravit na několik způsobů vařené, pečené. Hodí se jako hlavní příloha, ale i do salátů. Můžete si z nich připravit zdravé bramboráky či tradiční bramboračku. Dají se připravovat bez tuku, takže se perfektně hodí i do redukčního stravování při hubnutí.

Jaké jsou hlavní výhody brambor?🤔

Brambory obsahují spoustu vitamínů, zejména skupiny B a jsou perfektním zdrojem vitaminu C, např v zimě. Navíc obsahují ještě další důležité stopové prvky jako draslík, zinek, hořčík a vápník. Když je budete tepelně upravovat, např. vařit, určitě doporučuji neloupat, ale uvařit ve slupce. Veškeré blahodárné látky se schovávají přesně za slupkou, když ji neoloupete, zachováte tak potřebné vitamíny a živiny. Ve srovnání s již zmíněnými ostatními přílohami brambor můžete sníst daleko více a perfektně Vás zasytí.


Na co si mám dát při přípravě brambor pozor?🤔

Než začnete brambory připravovat, ujistěte se, že jsou odstraněny veškeré klíčky. Klíčky totiž v těle působí toxicky. Pokud má brambor klíčků mnoho, raději ho vyhoďte a nejezte. Z tohoto důvodu doporučuji neprané brambory, protože se prodlužuje možnost jejich kvalitního uskladnění.



Pokud byste se rádi dozvěděli i další informace o různých

potravinách, jak se máte stravovat a co vhodné je a není, můžete navštívit naši kliniku NUTRIADAPT v Ústí nad Orlicí. Všichni jsou u nás vítaní a jsme otevřeni pomáhat všem!😎www.nutriadapt.cz



455 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page