top of page
Blog: Blog2

JAK JE TO S TĚMI BRAMBORAMI? /Bramborový salát

Již je to tu po roce zpět a vy si zase lámete hlavu, jaké ty brambory správně koupit, aby si brambory v salátu zachovaly tvar a strukturu a vaše Vánoce tím tak byly dokonalé, jaké si je přejete. Letos si nechte poradit a dejte na osvědčené rady od zkušených pěstitelů. Správné načasování je klíčové. Nákup brambor, vytažení ze sklepa a uvařit je tak akorát, přidat vařenou zeleninu, vajíčka, sterilované okurky, zálivku a možná i šunku, tak akorát promíchat a nechat do druhého dne odležet. To vše hraje hlavní roli při přípravě toho nejlepšího salátu podle vašich chutí.


Vždy příprava tohoto vánočního salátu byla pro nás taková vánoční tradice a nic nám ji nemohlo pokazit, ale takový špatný výběr varného typu brambor, ten umí pěkně zavařit nejedné hospodyňce.

Dnes vám tu nebudu psát recept, protože je to jako s gulášem, každý má ten svůj a přísahá, že ten jeho recept je ten nejlepší a nejchutnější. A navíc jako každým rokem se všichni dohadujeme, zda ta nebo ona surovina patří do salátu či nepatří. S tím vám opravdu neporadím, ale pomohu vám poradit, jaký varný typ brambor je nejvhodnější koupit, aby vaše Vánoce dosáhli dokonalosti.

Tak tedy za prvé, z jablek brambory neuděláte! Proto při výběru musíte vždy hledět na varný typ brambor. Brambory jak již znáte, nejsou jen jedny a na trhu máme tolik odrůd. Nejdůležitější je však koukat po varném typu. Ze tří varných typů se v obchodech poohlížejte po to prvním, tedy varném typu A salátový. Ano! Toto je ten správný klíč k tomu, aby se zadařilo. To je vše, dále si počínejte jako vždy a můžu vám zaručit, že letos ty Vánoce budou mít chuť přesně takovou, jakou si ji uvaříte.




Jen malý typ na závěr. Vždy když jsme vařily brambory na salát, tak potom měly takovou ,,jalovou“ chuť. Co jsem však nevěděl je to, že úplně nejlepší trik na správné uvaření brambor je pára! Ano vidíte správně, v páře. Zelenina si zachová svoji barvu a i všechny zdravé látky v sobě obsažené, ale hlavním bonusem je ta, že si zachová chuť. Na dno hrnce si dám tak po málu vody. Na to dám napařováček a navrch dám brambory stejné velikosti, aby byly stejnoměrně uvařené. Uvařené brambory nechám vychladnout a vychladlé už pak používám.

Jestli se letos necháte ovlivnit trendy ze zahraničí nebo budete kráčet ve šlépějích tradičních českých Vánoc, vždy myslete na to, že Vánoce jsou i za rok a pokud se něco nepodaří, tak jak by jste chtěli, máte na to rok to vylepšit.


Jménem firmy Bramborář Vám přejeme hodně zdraví do nového roku a příjemné prožití vánočních svátků.

1 002 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page